Bra att veta om Delhi

Bra att veta om Delhi

Indien är ett av världens mest folkrikaste länder, med Delhi som huvudstad. I New Delhi ryms ett myller av kontraster, både vad gäller människor, miljösyn, rikedom / fattigdom och utbud av varor. Om du vistas i en av världens största städer behöver du instrueras för att inte råka ut för kulturkrockar och andra överraskningar. Med en Bra att veta-handbok klarar du dig långt.

Klimat och temperaturer

Under vår och försommar är det som varmast i Delhi. Då kan temperaturerna uppgå till 40 grader eller mer. De behagligaste månaderna är november till februari då medeltemperaturen är ca 15 grader. Under året faller inte speciellt mycket nederbörd i just Delhi-området; det är varmt och klimatet brukar kallas för stäppklimat.

Språk

De flesta indier talar hindi men eftersom Indien en gång var brittiskt till större delen, talar de flesta New Delhi-bor engelska.

Valuta

I Indien används den indiska rupien.  100 INR = 13 SEK

Tidsskillnad

I New Delhi ligger man 4,5 timme före den svenska tiden.

Eluttag och adapterbehov

Stickkontakterna är av typ C, D eller M i Indien och spänningen är 230 V. Eluttagen ser lite annorlunda ut mot dem hemma i Sverige, men normalt behövs ingen adapter för en svensk resenär. Det råder dock brist på elektricitet i Indien och strömavbrott är vanliga.

Åldersgränser

I Delhi får du fortfarande vara 18 år för att dricka och köpa öl, medan spritgränsen gäller vid 21 år. Dock bör du vara uppmärksam för i Bombay höjdes nu åldersgränserna till 21 år respektive 25 år. Andra indiska delstater funderar på att göra detsamma.

Åldersgränsen för att få hyra en bil ligger vanligen på 21 år, men ofta kan du bli ombedd att bevisa att du är minst 25 för att få göra det. Välj en internationell hyrbilsfirma som följer de generella åldersgränserna.

Larmnummer

Indien har tre nödnummer men på mobiltelefoner har man infört en teknisk funktion som gör att du bara trycker på huvudknappen 3 ggr för att komma direkt till det allmänna nödnumret. Annars är respektive nummer:

  • Polis – 100
  • Brandkår – 101
  • Ambulans – 102

Landsnummer

Landsnumret till Indien är +91. För att ringa Sverige slår du +46 precis som vanligt utomlands. Utöver landskoden har alla regioner egna koder, de kan du hitta på Landskod.com.

Sjukvård

Se till att ha en ordentlig reseförsäkring. Det finns godtagbar sjukvård i Delhi, men även extremt dålig. Välj de privata sjukhusen. Tänk på att magåkommor är de vanligaste så skölj frukt och grönt, drick aldrig kranvattnet och ta med dig vätskeersättning.

Vaccinationer

Obligatorisk är vaccin mot gula febern om det behövs (om du varit i ett land där sjukdomen existerar).

Rekommenderade vaccin är hepatit A, polio, stelkramp, difteri och kolera. Vidta även åtgärder mot irriterande mygg som kan sprida malaria och andra sjukdomar. Just i Delhi är malaria dock ovanligt och vanlig myggspray räcker gott och väl.

Visumkrav

Som svensk kan du ansöka om ett e-visum online innan du reser till Delhi. Det gör du smidigast via indianvisaonline.gov.in  Du kan även gå in på Visumcenters kontor i Stockholm på adress David Bagares gata 26 B. De finns även i Göteborg och Malmö. Var ute i god tid då handläggningstiden är ca en vecka. Kostnaden för att få ett e-visum till Indien är 50 USD plus en liten avgift. Ditt visum gäller i 180 dagar och ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter din hemresa.

Ambassader

Indiska Ambassaden i Stockholm

Adolf Fredriks Kyrkogata 12
111 83 Stockholm

Telefon: 08-10 70 08

Svenska ambassaden i Delhi

4-5, Nyaya Marg
Chanakyapuri
New Delhi
Delhi 110021

Telefon: +91 11 4419 7100

Att tänka på

Som kvinna bör du vara försiktig med att gå ensam i Delhi efter mörkrets inbrott. Det kan också förekomma tafsande på transporter. Använd sunt förnuft. Åk heller aldrig med okända taxibilar eller bussar som erbjuder billigare resor.