Mat och dryck

Mat och dryck

Indisk mat är himmelriket för många och en god mix av sött och sur, milt och kryddstarkt. Dock måste du vara beredd på att du kan drabbas av magsjuka när du vistas i landet. Det finns till och med ett uttryck för detta som passar in perfekt på en matguide om Delhi – den så kallade Delhi Belly (Delhi mage). Var noga med att aldrig dricka kranvattnet och se till att frukt och grönsaker är rena. Undvik också att äta alltför kryddstarkt då detta kan ge problemmage för en ovan turist.

Maten i Delhi

Överallt i Delhi finns matstånd på marknader eller gågator, likaväl som det finns lyxigare restauranger med den autentiska indiska maten. Det är också värt att veta att indisk mat delas in i flera kategorier beroende på var i landet man är. Delhi räknas till den nordindiska delen.

Kryddstarkt och magstarkt

Det florerar oerhört många kryddor i den indiska maten. På restaurangerna i Delhi kommer du att smaka på kryddor som:

 • Kardemumma
 • Curry
 • Koriander
 • Spiskummin
 • Kanel
 • Ingefära
kryddforsaljare 1024x682 - Mat och dryck
Kryddförsäljare i New Delhi

Typiska maträtter

Kött, fisk och grönsaker äts ofta i eller med såser och tillbehör som mango chutney och yoghurtröror, samt med bröd. Här kan du se en lista med vanliga maträtter. I Delhi äter man ofta flera rätter som en slags plockmat eller buffé.

 • Nan bröd – finns som naturell och vitlöks-nan, ost-nan med flera. Äts som tillbehör.
 • Tandoorikyckling – kyckling i stark tandoorisås som görs i lerugnsgryta.
 • Vindaloo – kryddig gryta med köttbitar som ursprungligen kommer från Portugal. Såsen består av vitlök, vin och kryddor. Den har dock anpassats till indisk kultur.
 • Chole bhature – ett runt bröd fyllt med lök och kikärtor som gärna äts som tillbehör i Delhi.
 • Chaat – en kryddblandning som kan användas i sallader, grytor och till och med fruktsallader.
 • Lassi – en söt yoghurtdryck / smoothie som slinker ned lätt efter en kryddig måltid för att dämpa halsbrännan som ibland kan uppstå.

Restaurangkultur

Indier och då framför allt Delhi-bor har börjat äta ute alltmer, allteftersom de får bättre ekonomi. I Delhi går de flesta ut och äter tillsammans med vänner och familj ca 6 gånger i månaden. Då väljer dem främst det lokala köket och sin egen typ av mat, hellre än att välja ett annat kök som det italienska eller amerikanska. Dock blir fast food och gatukök allt vanligare. De flesta indier även i Delhi föredrar dock att äta hemlagad mat eller göra picknick en ledig dag.

När det är fest eller bröllop kan festligheterna hålla på i dagar och maten spelar en stor roll. Om du någon gång får tillfälle att delta i ett indiskt bröllop i Delhi eller någon annanstans så tacka för all del inte nej. Och se till att komma dit hungrig!

Middagstider

I Delhi äter man relativt ofta och mycket. En anledning till att många fortfarande arbetar hårt om dagarna och behöver energi. Många arbetar till och med 7 dagar i veckan i de lägre klasserna. Räkna med att middagen brukar serveras runt kl. 18:00 men innan dess har en stor frukost och en del mellanmål serverats.

Prisnivåer och dricks

Du kommer att kunna äta gott och mycket för en mycket liten summa i Indien. Visst finns det lyxrestauranger som riktar sig till de rika och till turisterna, men överlag kan du få en rejäl trerätters måltid för ca 100 kronor för två personer.

Vill du visa en vänlig och uppskattad gest i Delhi ska du ge dricks men du bör veta att det inte ses som något måste. Lägger du något så är 10 % helt okej.