Ta sig runt i Delhi

Ta sig runt i Delhi

Det blir inga svårigheter att ta sig fram i Delhi. Taxi, bussar och autorikshor finns i varenda gathörn och kostar en spottstyver. Sedan början på 2000-talet kan du även ta tunnelbana i Delhi. Låt oss här sammanfatta de olika transportsätten i Delhi för att förenkla din vistelse.

Autorikshor

En autoriksha är en slags mopedbil med tre hjul som kör turister hit och dit i Delhi. Det är ofta både tryggare och enklare att åka än att ta en taxibil. Priserna för att åka med dem är i stort sett lika låga som en taxi, men ska du åka kortare sträckor i staden är detta ofta den bästa metoden. Att få tag på en autoriksha är det enklaste som finns – de finns uttryckligen överallt och står du och ser konfunderad ut så kommer det sannolikt fram en sådan inom kort och frågar om du behöver skjuts.

Kom ihåg att förhandla om priset innan resa!

rikshaw - Ta sig runt i Delhi
Autoriksha

Taxi i Delhi

Det åker många taxibilar runt i Delhi och plockar upp turister. Priserna är låga och det är värt att ta en bil om du vill komma fram fort eller om du ska åka en längre bit. Var dock mycket uppmärksam på att bilen har en taxameter innan du sätter dig i den. Om så inte är fallet måste du förhandla om ett fastpris. Be hotellet hjälpa dig att berätta vad ett normalt pris är.

Bussar

Även bussnätet är väl utbyggt i Delhi och priserna är låga även här. Det du dock ska tänka på är att det glider runt många ”privata” bussar som ibland kan vara riktigt farliga att åka med. Det har hänt tragiska händelser som den berömda gruppvåldtäkten i Delhi 2012 där två personer valde att åka med oseriösa busschaufförer med döden som resultat. Detta är dock ovanligt men se till att ta de riktiga bussarna från Delhi Transport Corporation (DTC) som ofta är röda eller gröna. Dessa går även på naturgas, vilket Delhi-borna nu börjar använda på de flesta transporter för att få bukt med luftföroreningarna.

Sightseeing-bussar

Om du vill åka turistbuss i Delhi finns företaget HOHO som tar dig runt på blå bussar runt hela staden och visar upp de viktiga sevärdheterna. Frånpris: ca 70 SEK per person

Bussarna avgår från Connaught Place.

Tunnelbanan i Delhi

Delhis metro började byggas under 90-talet och i början på 2000-talet kunde de första resenärerna stega in i vagnarna. Från början fanns endast någon enstaka linje men numera kan du ta 10 linjer genom hela Delhi. Tunnelbanan är dessutom fortfarande under utbyggnad och kommer bli ännu större. Det är värt att åka metro i Delhi då du får sätta dig i rena, snabba och effektiva tåg. Glöm tucktuckandet – i Delhi är metron lika modern som i Europa.

Hyrbil

Vill du hyra bil? Välj en internationell firma på flygplatsen och boka i förväg. Tänk dock på att vara extremt uppmärksam och påläst inför bilfärder i Indien och Delhi.

Prisnivåer och säkerhet

Att åka med kommunala transporter i Indien är mycket billigt och kostar bara några kronor för en enkelresa. Angående säkerhetsaspekten bör du vidta försiktighetsåtgärder, speciellt som kvinna. Indien försöker skärpa lagar för brott mot kvinnor men det gamla tänket finns ändå kvar i stor utsträckning.