Sevärdheter

Sevärdheter

Alla sevärdheterna i Delhi utgör en lång lista som knappast kan hinnas med på någon dag eller två. Här måste du stanna minst en vecka för att beta av dem alla och även då kanske du går miste om något. Många av attraktionerna och landmärkena i Delhi har mycket med andlighet att göra, dels för att indierna förespråkar hinduismen och hedrar många gudar till vilka det har upprättats tempel och helgedomar – och dels för att landets rika historia också gör att gamla energier känns av på vissa platser.

Besök Gandhis minneslund

Gandhi är en man som det talas om med vördnad och respekt i Indien. Det var också mannen som var Indiens förgrundsfigur när landet slog sig fritt från britterna. Gandhi befriade landet på ett fredligt sätt utan någon inblandning av vapen. Idag har han fått en alldeles egen minneslund dit folk vallfärdar för att betyga sin aktning – Gandhi Smriti heter platsen.

Smaka indisk mat utan att bli sjuk!

Indisk mat är bland det godaste att äta, det tycker i alla många människor här i världen. Tyvärr gör bakterierna i Indien att många turister blir magsjuka och drar sig för att prova det goda köket med nan bröd, chicken tikka eller korma. Då finns det emellertid en lösning. En guidad mattur för turister som vill äta sig mätta – och behålla maten!

Guiderna som följer med på den här turen vet exakt till vilka ställen man ska gå för att hålla sig frisk även efter att man svalt maten, så om du är intresserad ska du kontakta företag som:

Ha picknick vid triumfbågen India Gate eller Lodi Gardens

Många indier kommer själva hit lediga dagar för att äta picknick med vänner och familj. India Gate är egentligen ett monument som upprättades för att hedra alla soldater som stupade under krigen. Alla namnen är inristade på väggarna. Bakom monumentet finns en park att sätta sig i för en stunds avkoppling och rekreation. Ett tips är också att komma hit under kvällen då bågen är vackert upplyst och fontänerna gör platsen ännu mäktigare. Triumfbågen ligger intill presidentpalatset så du kan även kika på fler sevärdheter när du är här.

När vi ändå talar om parker kan du ta en längre rundtur i det stora grönområdet Lodi Gardens. Denna allmänna park har även många statyer och byggnader att titta på.

Boka en privat tur till templet Taj Mahal

Taj Mahal är det mausoleum som härskaren Shah Jahan lät bygga över sin hustru Mumtaz Mahal i kärleksnamn under 1600-talet. Det är således ett ”kärleksnäste” som dessutom är oerhört fascinerande att beskåda i verkligheten. Templet ligger i Agra som är lätt att ta sig till med tåg eller bus från Delhi. Taj Mahal räknas som ett av världens 7 underverk!

Få dina kläder sydda på Delli Haat

Indien är känt för att ha många syfabriker där sömmerskor syr kläder till världens största klädvarumärken. Varför inte designa något själv och få det sytt av en professionell sömmerska på plats – helt utan mellanhänder? I kvarteret Delli Haat kan du göra precis detta. Medan du väntar kan du äta god mat eller shoppa hantverk och souvenirer.

Hör spökhistorier på Feroz Shah Kotla

Det här gamla fortet sägs vara hemsökt och har du tur kan du se någon ande svepa förbi. En guide talar om vad som hände här för många år sedan och varför andarna är så uppjagade. Fortet ligger i Firozabad dit du kan ta dig från Old Delhis tågstation.

Titta på badande i Ganges

Undvik att ta ett dopp i floden Ganges – det sägs att vattnet ska rena dig men om du visste vad som flöt omkring däri skulle du snabbt komma på andra tankar. Däremot är det kul att se pilgrimer sjunga och hedra gudar medan de plaskar omkring i gyttjan.

TIPS! Kom hit ”Stora badardagen” som sker under högtiden kumbh mela.